top of page
Untitled-1.jpg

O nama

Padobranski sklub Croatia i Zrakoplovni centar Croatia imaju bogatu povijest. Pročitajte više u nastavku.

Zrakoplovni centar Croatia utemeljen je 12.5.1993 g. kao klub za sportska natjecanja u klasičnim i paraski disciplinama. Godine 1995. ZC Croatia osniva Obučni centar za školovanje učenika padobranaca za svoje nove kadrove i sportaše- natjecatelje kluba.
Od svog osnutka do danas, ZC Croatia bavi se školovanjem učenika padobranaca do sportske dozvole kategorije A, nakon toga slijedi nastavak školovanja za sportska natjecanja u sklopu trenažnog procesa kluba do sve boljih sportskih rezultata.

Zrakoplovni centar Croatia donosi Odluku u 3.mj. 2005.g. da se tri sekcije u sastavu kluba i to za: Padobranstvo, motorno letenje i samogradnju zrakoplova pretvore u nove klubove- pravne osobe i to: Padobranski klub Croatia i Klub motornog letenja Croatia za sportska natjecanja te Klub samogradnje zrakoplova Croatia za tehničku kulturu što je uspješno provedeno krajem 2005.g. pa su isti klubovi uključeni u članstvo Hrvatskog zrakoplovnog Saveza. Godine 2001. navedenim klubovima priključuje se i Klub zrakoplovne informatike - Zagreb kao četvrta članica Zrakoplovnog centra Croatia za proširenje kadrova i znanja iz informatike i za provedbu projekata za djecu osnovnih škola u programu pod nazivom:
Uvod u informatiku i školu letenja. Time Zrakoplovni centar Croatia prestaje biti natjecateljski klub i svoju natjecateljsku ulogu predaje novim klubovima za sportska natjecanja: PK Croatia i KML Croatia te postaje poslovni subjekt od interesa svojih članica-klubova.
Osnivači
zdravac_edited.jpg

Osnivač, trener, tajnik kluba

Zdravko Pirc

Tajnik Padobranskog kluba Croatia Zvanje: Inženjer aeronautike, pilot. Nastavnik padobranstva, 5419 skokova padobranom, skače od 1966.g., pilot jedrilice i aviona. Ovlašteni nastavnika padobranstva od 1977. g., odgovorni nastavnik padobranstva od 1993.g. Izbornik Državne ženske reprezentacije od 2000.-g – 2016.g. Sportsko iskustvo: član Državne reprezentacije bivše Jugoslavije od 1978. – 1980.g. Državni prvak bivše Jugoslavije u skokovima na cilj 1982.g. Višestruki državni prvak RH. Dobitnik 9 statua Orao HZS-a za najboljeg padobranca Hrvatske. Sudionik većeg broja Svjetskih kupova te Svjetskih i Europskih prvenstava u klasičnim i paraski sportskim disciplinama. Nacionalni sudac za discipline: skokovi na cilj/pojedinačni figurativni skokovi.

DSC_0542.JPG

Suosnivač, trener, sportaš i predsjednica kluba

Veselka Klobučarić Pirc

Zvanje: Inženjer grafičke tehnologije.Nastavnik padobranstva, 4708 skokova padobranom, skače od 1985.g. Ovlaštenje nastavnice padobranstva od 1993.g. Sportsko iskustvo: članica Državne reprezentacije bivše Jugoslavije od 1990.– 1991.g. - klasične discipline i paraski. Vice prvakinja bivše Jugoslavije u skokovima na cilj 1990.g. Članica Državne reprezentacije RH od 1992. – do 2012.g, vice prvakinja Europe u disciplini skokova na cilj te 3. mj. ekipno žene u skokovima na cilj u Osijeku, 2007.g. Višestruka državna prvakinja RH i osvajačica brojnih medalja sa Europskih i Svjetskih kupova, te visoki plasmani na Europskim, Svjetskim prvenstvima i Mondialima u skokovima na cilj te disciplini paraski. Vrhunska sportašica Hrvatske I kategorije HOO-a, dobitnica pet statua Orao za najboljeg padobranca/padobranku godine u RH. Nagrada za životno djelo Dr. Oton Kučera za trajni doprinos u promicanju tehničke kulture Zagreba, 2006.g. Članica je ekipe PK Croatia Nacionalna sutkinja za discipline: skokovi na cilj/pojedinačni figurativni skokovi.

Javite nam se!

Pitajte nas bilo što...

Thanks for submitting!

Želiš postati pilot?

Pročitaj kako postati pilot

Flight School Croatia će se pobrinuti da dođeš do svoje pilotske dozvole. Više o svemu pročitaj klikom na donji gumb.

bottom of page