top of page
Untitled-1.jpg

O nama

Padobranski sklub Croatia i Zrakoplovni centar Croatia imaju bogatu povijest. Pročitajte više u nastavku.

Zrakoplovni centar Croatia utemeljen je 12.5.1993 g. kao klub za sportska natjecanja u klasičnim i paraski disciplinama. Godine 1995. ZC Croatia osniva Obučni centar za školovanje učenika padobranaca za svoje nove kadrove i sportaše- natjecatelje kluba.
Od svog osnutka do danas, ZC Croatia bavi se školovanjem učenika padobranaca do sportske dozvole kategorije A, nakon toga slijedi nastavak školovanja za sportska natjecanja u sklopu trenažnog procesa kluba do sve boljih sportskih rezultata.

Zrakoplovni centar Croatia donosi Odluku u 3.mj. 2005.g. da se tri sekcije u sastavu kluba i to za: Padobranstvo, motorno letenje i samogradnju zrakoplova pretvore u nove klubove- pravne osobe i to: Padobranski klub Croatia i Klub motornog letenja Croatia za sportska natjecanja te Klub samogradnje zrakoplova Croatia za tehničku kulturu što je uspješno provedeno krajem 2005.g. pa su isti klubovi uključeni u članstvo Hrvatskog zrakoplovnog Saveza. Godine 2001. navedenim klubovima priključuje se i Klub zrakoplovne informatike - Zagreb kao četvrta članica Zrakoplovnog centra Croatia za proširenje kadrova i znanja iz informatike i za provedbu projekata za djecu osnovnih škola u programu pod nazivom:
Uvod u informatiku i školu letenja. Time Zrakoplovni centar Croatia prestaje biti natjecateljski klub i svoju natjecateljsku ulogu predaje novim klubovima za sportska natjecanja: PK Croatia i KML Croatia te postaje poslovni subjekt od interesa svojih članica-klubova.
Osnivači
zdravac_edited.jpg

Osnivač, trener, tajnik kluba

Zdravko Pirc

Tajnik Padobranskog kluba Croatia Zvanje: Inženjer aeronautike, pilot. Nastavnik padobranstva, 5419 skokova padobranom, skače od 1966.g., pilot jedrilice i aviona. Ovlašteni nastavnika padobranstva od 1977. g., odgovorni nastavnik padobranstva od 1993.g. Izbornik Državne ženske reprezentacije od 2000.-g – 2016.g. Sportsko iskustvo: član Državne reprezentacije bivše Jugoslavije od 1978. – 1980.g. Državni prvak bivše Jugoslavije u skokovima na cilj 1982.g. Višestruki državni prvak RH. Dobitnik 9 statua Orao HZS-a za najboljeg padobranca Hrvatske. Sudionik većeg broja Svjetskih kupova te Svjetskih i Europskih prvenstava u klasičnim i paraski sportskim disciplinama. Nacionalni sudac za discipline: skokovi na cilj/pojedinačni figurativni skokovi.

DSC_0542.JPG

Suosnivač, trener, sportaš i predsjednica kluba

Veselka Klobučarić Pirc

Zvanje: Inženjer grafičke tehnologije.Nastavnik padobranstva, 4708 skokova padobranom, skače od 1985.g. Ovlaštenje nastavnice padobranstva od 1993.g. Sportsko iskustvo: članica Državne reprezentacije bivše Jugoslavije od 1990.– 1991.g. - klasične discipline i paraski. Vice prvakinja bivše Jugoslavije u skokovima na cilj 1990.g. Članica Državne reprezentacije RH od 1992. – do 2012.g, vice prvakinja Europe u disciplini skokova na cilj te 3. mj. ekipno žene u skokovima na cilj u Osijeku, 2007.g. Višestruka državna prvakinja RH i osvajačica brojnih medalja sa Europskih i Svjetskih kupova, te visoki plasmani na Europskim, Svjetskim prvenstvima i Mondialima u skokovima na cilj te disciplini paraski. Vrhunska sportašica Hrvatske I kategorije HOO-a, dobitnica pet statua Orao za najboljeg padobranca/padobranku godine u RH. Nagrada za životno djelo Dr. Oton Kučera za trajni doprinos u promicanju tehničke kulture Zagreba, 2006.g. Članica je ekipe PK Croatia Nacionalna sutkinja za discipline: skokovi na cilj/pojedinačni figurativni skokovi.

Javite nam se!

Pitajte nas bilo što...

Thanks for submitting!

bottom of page